Nacionalni foto konkurs Biti mlad u Srbiji

Trajanje

Nagradna igra je završena!

-

Nagrade

 • 1x 1.000 EUR
 • 1x 500 EUR
 • 1x 300 EUR

Prvonagrađena fotografija biće objavljena u srpskom izdanju časopisa National Geographic, kao i u Politikinom Zabavniku. Izložba 20 najboljih fotografija biće održana krajem 2022. godine.

Ukupan broj nagrada: 3

Tipovi nagrada novčana nagrada

Opis

Delegacija Evropske unije u Srbiji, National Geographic Srbija, Politikin Zabavnik i Erazmus studentska mreža Srbija organizuju konkurs za najbolju fotografiju nastalu u Srbiji „Biti mlad u Srbiji“.

Konkurs je otvoren za sve mlade fotografe starosti od 15 do 30 godina (prema Zakonu o mladima u Srbiji, omladina ili mladi su lica od navršenih 15 godina do navršenih 30 godina života). Maloletni fotografi moraju obezbediti odobrenje od roditelja ili staratelja.

Mehanizam

 1. Tema konkursa je „Biti mlad u Srbiji“. Dokumentuj kako žive mladi ljudi u Srbiji, koji su njihovi ciljevi, nade, aktivnosti, kako se provode, kako se obrazuju i putuju, volonterski rad i aktivizam mladih, itd.
 2. Pošalji fotografije u periodu od 20. avgusta 2022. do 20. oktobra 2022. na elektronsku adresu takmicenje@euinfo.rs

Fotografije poslate nakon navedenog roka neće biti uzete u razmatranje.

Maksimalni broj fotografija po učesniku je pet (5) sa pratećim spiskom i opisom fotografija.

Podnesci moraju da sadrže spisak fotografija na engleskom ili srpskom jeziku; spisak sa osnovnim informacijama o podnetim fotografijama mora biti dostavljen u zasebnom dokumentu, poput PDF ili WORD fajla. Osim imena i prezimena, adrese elektronske pošte i adrese prebivališta fotografa, naziva i broja fotografije (1 do 5), ovaj spisak mora sadržati i opis fotografije uključujući sledeće informacije: datum kada je fotografija napravljena, fotoaparat i objektiv/mobilni telefon koji su korišćeni, lokaciju i dalje informacije poput ekspozicije, doba dana, okruženja, atmosphere, itd. VAŽNO: svaku fotografiju je neophodno opisati u jednom paragrafu – na koji način vas je inspirisala.

Organizator zadržava pravo da promeni uslove konkursa u bilo kojoj fazi, uz pravovremeno obaveštenje takmičarima putem vebsajta europa.rs i društvenih mreža EU u Srbiji.

Fotografija

Ukoliko nemate profesionalni foto-aparat, nemojte da brinete jer će naš žiri uzimati u obzir i fotografije načinjene mobilnim telefonom.

Fotografije tela koje na bilo koji način objektivizuju mlade ljude, ili koje su uvredljive, neće biti uzete u obzir!

Za maloletna lica prikazana na fotografijama neophodno je obezbediti odobrenje od roditelja ili staratelja.

Eksplicitno digitalno obrađene fotografije, kao i fotografije koje nisu snimljene u Srbiji neće biti prihvaćene. Pobedničke fotografije sa ranijih takmičenja i fotografije starije od tri godine će takođe biti diskvalifikovane.

Maksimalan broj fotografija po učesniku/fotografu/projektu je pet (5). U obzir dolaze fotografije u boji, kao i crno-bele, u digitalnom formatu (podnete putem gore navedene elektronske pošte), dok štampane fotografije i fotografije u panorama formatu neće biti uzete u razmatranje.

Kvalitet fotografije

Imajte u vidu da je vrhunski tehnički kvalitet presudan kako bi fotografija bila nagrađena. Minimalna rezolucija fotografija u digitalnom formatu: 6 megapiksela (rezolucija 3,000 x 2,100 piksela). Fotografije u digitalnom formatu treba slati kao:

 • „fajl visoke rezolucije“: jpeg format najvišeg kvaliteta (npr. sačuvan u Adobe Photoshop-u, kvalitet nivoa 12).
 • Naziv fajla mora sadržati ime fotografa te naziv i broj fotografije (1-5) (primer: PetarPetrovic_ImeFotografije_MestoFotografisanja_1.jpg).

Obrada fotografija

Digitalna obrada. Visoko vrednujemo fotografije koje nisu digitalno poboljšane; zato su zabranjene fotografije koje su naknadno obrađene. Dozvoljena je upotreba standardnih procesa obrade fotografija (npr. tonska vrednost, kontrast, osvetljenost, boja, intenzitet, temperatura svetlosti), minimalno čišćenje fotografija (poput uklanjanja prašine i mrlja sa sočiva) te izrezivanje fotografija, pod uslovom da se ne menja ono što je na fotografiji. Preterano izrezivanje fotografija može znatno smanjiti rezoluciju. Drugim rečima, ono što je snimljeno u datom trenutku mora biti verno prikazano na fotografiji. Višestruka ekspozicija je dozvoljena samo ako su fotografije napravljene na istom mestu u minimalnom vremenskom razmaku. Kompozicije nekoliko različitih fotografija ili materijali preuzeti iz različitih fotografija, “sandwich” fotografije, te fotografije koje su na bilo koji način sastavljene iz više slika (poput tehnike HDR, pripojene panorame, itd) će biti diskvalifikovane. Naknadno dodavanje ili brisanje ljudi, objekata, delova životinja, biljaka, neželjenih elemenata, itd, sa fotografija takođe nije dozvoljeno. Organizatori zadržavaju pravo da od fotografa zatraže RAW fajl. Kada su u pitanju nagrađene fotografije, ovo će biti obavezno kao dokaz autentičnosti, kao i za štampu. Sve poslate fotografije ne smeju da sadrže oznake, potpis, inicijale, okvire, bordure, logotipe ili bilo koju drugu referencu koju je učesnik sam dodao.

Autorska prava

Autori fotografija (mladi i EU projekti) moraju biti nosioci prava na fotografije prijavljene na konkurs. Fotograf zadržava autorska prava na fotografije u svakom trenutku, a njegovo/njeno ime će biti ispisano uz fotografiju svaki put kada je fotografija objavljena.

Prijavom na konkurs, učesnici daju organizatoru pravo na besplatno korišćenje fotografija u sledeće svrhe:

 • Izložbe koje se organizuju u okviru konkursa, a na kojima su izložene nagrađene fotografije i do 25 fotografija proglašenih za najbolje;
 • Objavljivanje fotografija u štampanoj i/ili elektronskoj publikaciji organizatora i na njihovim internet stranicama;
 • Korišćenje fotografija u svrhu oglašavanja izložbi, kako u publikacijama organizatora tako i u štampi.

Izbor dobitnika

Stručni žiri će odabrati tri najbolje fotografije i nagraditi vaučerima za kupovinu foto i elektronske opreme.

Žiri će dodeliti i „Specijalnu nagradu žirija za najbolju fotografiju EU projekta u Srbiji“.

Prvonagrađena fotografija biće objavljena u srpskom izdanju časopisa National Geographic, kao i u Politikinom Zabavniku.

Stručni žiri će izabrati 19 najboljih fotografija (uključujući i tri nagrađene), kao i jednu najbolju fotografiju pristiglu od autora sa EU projekata koje će biti objavljene u elektronskoj publikaciji EU Info Centra kao i na veb stranici i nalozima na društvenim mrežama Delegacije EU u Srbiji.

Radove će ocenjivati žiri u sastavu:

 • Vladimir Živojinović, mladi foto-reporter www.vladimirzivojinovic.com
 • Prof. Aleksandar Kelić, Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu
 • Milana Petrović, National Geographic Srbija
 • Igor Rill, Politikin Zabavnik
 • Dimitrije Prokopović, Erazmus studentska mreža Srbije
 • David Pužado, Belgrade Photo Month
 • Daliborka Nikolić, EU info mreža

Sajt igre

europa.rs/biti-mlad-u-srbiji-nacionalni-foto-konkurs
Gost
0 Komentara
0
Voleli bismo da čujemo tvoje mišljenje, napiši komentar.x
()
x